20 istennő egy helyen és nem az Olümposz, mi az?

Farkas András tagtársunk állhatatos szervezőmunkájának köszönhetően 2022. június 19-én, vasárnap első alkalommal kerülhetett sor magyar DS találkozóra, melynek a veszprémi Malomkert Sörház adott otthont.

Mondhatnánk persze, hogy a DS-ek és ID-k eddig is fontos és méltán reflektorfényben levő résztvevői voltak a CACH kisebb-nagyobb találkozóinak és a nagyobb rendezvényeken a nem ritkán 80-100 autót is felvonultató mártélyi, vagy albertirsai találkozókon olykor akár 6-7 DS is megjelent. Ez a rendezvény azonban annyiban mégis különleges volt, hogy ez volt az első, amit rendezője eleve a DS/ID modelleknek dedikált. Vajon létszám tekintetében nyomába tud-e majd lépni a kacsák és BX-ek típustalálkozóinak, tettük fel magunkban a kérdést. A választ illetően 3 ok miatt is bizakodóak voltunk. Egyrészt az egyre népszerűbbé váló veteránautózás az absozlút örök ikonnak számító Citroen DS/ID modellek hazai állományát is örvendetesen gyarapította. Másrészt azok a hazai déeszek, amelyek megérték az ezredfordulót, mára még féltetteb családi ereklyékké váltak mint korábban. Harmadrészt pedig a DS-nek mint önálló prémium márkának a megjelenésével, immár modern autók megjelensére is számíthat az, aki ilyen találkozó szervezésére adja a fejét. Mindezeken kívül persze jól jött, hogy a hívó szót a psuzta helyett a világhálóba és annak közösségi platformjaiba kiáltottuk, így már hetekkel a nagy nap előtt nagy volt a készülődés és mozgolódás. A találkozóra induló had dereka Budapest határában találkozott és konvojban érkezett a helyszínre, ahol végül 18 klasszikus DS/ID gyűlt össze, beleérve két külföldi (1-1 német és osztrák) rendszámú példányt. Ha már a rendszámoknál tartunk érdemes megjegyezni, hogy amíg 20 éve még különlegességet jelentett egy OT rendszám egy DS-en, ma már Maros Gábor közönséges rendszámára kapta fel a közönség a fejét, hiszen ez volt az egyetlen nem OT rendszámmal közlekedő hazai DS a megjelentek között. No persze nem az állapota miatt, hiszen, aki látta Gábor aranyszínű autóját, az tudja, hogy gond nélkül megállná a helyét egy muzeális minősítési vizsgán.

A klasszikusokon kívül nagy örömünkre 2 modern DS-t is megcsodálhattunk. Az egyiket a magyarországi importőr az Emil-Frey kft. jóvoltából Vágner Adrienn közbenjárásának eredményeképp, ami ráadásul nem volt más, mint a klasszikus DS/ID autók szellemi örökösének kikiáltott mai csúcsmodell, a DS9-es. Aki ismeri a DS-ek újkori történetét, az tudja, hogy az modern DS-ek első ikonja a méltán híres, többszörös WRC bajnok DS3. Nos, aki eljött az most láthatta e típus, ritka, különleges, kabrió változatát is a hódmezővásárhelyi Citroen Sajti márkakereskedés jóvoltából.

Mivel a CACH hagyományai szerint típustalálkozóinkra mindig meghívást kapnak az “egyéb” Citroenek is, így most is szép számban találkozhattunk ilyenekkel, hisz összesen ők is 18-an voltak: három-három 2CV, Xantia és C6, két-két CX és BX valamint egy-egy Traction Avant, XM Break, C4, C5 II, és C4 Picasso II modellt számlálva. A 2CV-s csapatban ezúttal jelen volt az országba a közelmúltban érkezett 1952-es példány is, mely jelenleg a típus legöregebb hazai példánya.

A délelőtti autómustrát és fényképezkedést közös svédasztalos ebéddel pihentük ki, ahol a CACH vezetősége nevében Dr. Fehér Dániel köszöntötte a páratlan szépségű sötétzöld-fehér DS-ével szintén jelenlevő klubalapító korábbi elnökünket Bartalis Dénest. Az ebéd után még egy jó kis közös konvojozásra is jutott idő Tihany, Balatonfüred térségében, míg a pazar késődélutáni napsutésban élményekkel gazdagon feltöltőve búcsút vettünk egymástól és hazafelé fordultunk.

A CACH vezetősége köszönetét fejezi ki Farkas András főszervezőnek és csapatának a találkozó sikeres megszervezéséért. Köszöni továbbá az Emil-Frey kft.-nek a DS9-es modell bemutatásának engedélyezését. Végül, de nem utolsó sorban pedig, köszöni minden kedves tagtársunknak és szimpatizánsunknak, hogy eljöttek és részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

A találkozó sajtóvisszhangja:
Veszprém Online: Országos Citroen DS találka volt Veszprémben