György Balázs (1938-2021) emlékére

A karácsonyi készülődés rohanásában jött a lesújtó hír, hogy György Balázs életének 84. évében december 19-én hajnalban itthagyott minket. A magyar citroënezés doyenje távozott el közülünk, hogy immáron az égi utakon rója a citroënes kilométereket.

György Balázs neve eggyé vált a magyarországi citroënezéssel, az 1960-as évektől a márka lelkes rajongójaként először a Traction Avantok, amelyből egy teljesen egyedi autót is épített, később DS-ek, CX-ek, XM-ek és számos más Citroën volánja mögött járta a hazai és külföldi utakat, élete teljesen összeforrott a Citroënnel.

Nagy hatással volt rá Surányi Endre, a hazai citroënezés egyik úttörője, akinek szerepe volt abban, hogy a Citroënekért nem csak rajongott, hanem szerelte, később pedig restaurálta őket. Az érdi Balázs-Garázs műhely a Citroënek egyik magyarországi otthona lett, számos, általa restaurált Citroën lett a hazai és nemzetközi autós szépségversenyek sztárja, a Citroën motorok, váltók és természetesen a hidraulikus rendszer egyik legnagyobb magyarországi szakértője volt.

Oroszlánrészt vállalt a magyarországi citroënes közélet összefogásában, a Citroën Automobil Club Hungary egyik alapítója és haláláig aktív tagja volt, szakmai írásaival és lebilincselő történeteivel gazdagította .a hazai citroënes irodalmat és szórakoztatta a márkatársakat.

A Citroën iránti szerelem haláláig elkísérte, az utolsó pillanatig szerelte, restaurálta a dupla nyilas kocsikat, a márka iránti rajongása a nyolcadik x-en túl is erőt adott neki, hogy a műhelyét az újabb és újabb nehézségek ellenére fenntartsa.

Halála pótolhatatlan veszteség a hazai citroënes társadalom számára, emlékét szeretettel megőrizzük, nyugodjék békében!